TOKIO - De Japanse autofabrikant Toyota liet vrijdag weten dat het bedrijf de productie in zijn Japanse fabrieken op ongeveer de helft van de normale capaciteit laat draaien tot juni.

De fabrieken hebben een tekort aan onderdelen als gevolg van de zware aardbeving en de tsunami in het Aziatische land.

Toyota maakte eerder bekend de productie in zijn Japanse fabrieken vanaf 18 april te hervatten. Verder liet 's werelds grootste autofabrikant weten dat de fabrieken, zoals gepland, dicht zijn tussen 28 april en 9 mei in verband met de Golden Week, een vakantieweek.

Toyota had alle achttien fabrieken in Japan waar Toyota's en Lexusauto's worden gemaakt, gesloten na de aardbeving van 11 maart. In twee fabrieken is de productie van hybride auto's op 28 maart voorzichtig weer begonnen.

Honda

Het natuurgeweld in Japan trof niet alleen de fabrieken van Toyota. Ook de Japanse autofabrikanten Honda en Nissan hebben de productie deels of helemaal moeten stilleggen.

Het aandeel Toyota verloor sinds de aardbeving 11 procent in waarde op de beurzen. Honda verloor 12 procent, terwijl de koers van het aandeel Nissan met 11 procent omlaag ging.