AMSTERDAM – De Van Gansewinkel Groep, de grootste afvalverwerker van Nederland, heeft eind vorig jaar geprobeerd een belang in het bedrijf te verkopen aan energiebedrijf Eneco.

Met de opbrengst van het belang van 35 of 40 procent, zo’n 300 miljoen euro, wilde het afvalbedrijf een deel van de schuldenlast aflossen. Van Gansewinkel torst een last van zo'n 1,6 miljard euro met zich mee.

Dat schrijft het Financieele Dagblad vrijdag. Volgens de krant had Eneco in eerste instantie wel oren naar een belang in Van Gansewinkel. Uiteindelijk zag het energiebedrijf op advies van consultancybureau McKinsey af van de aankoop.

Afvalovens

De twee bedrijven bevestigen dat ze de mogelijkheid hebben bekijken om de afvalovens van Van Gansewinkel onder te brengen in een joint venture, waar Eneco geld in zou steken. Om hoeveel euro het ging, willen de twee niet zeggen.

Een woordvoerder van Van Gansewinkel zegt dat de hoop op een samenwerking met Eneco in duurzame energie ondanks het afketsen van de deal blijft bestaan.

Rente

Van Gansewinkel zou het initiatief tot de samenwerking hebben genomen. Het bedrijf met een omzet van ongeveer 1,1 miljard euro is in handen van private-equityfondsen KKR en CVC en is gefinancierd met veel schulden.

De afvalreus betaalt momenteel een betrekkelijk lage rente over die schuldenlast. De komende jaren moet Van Gansewinkel meer gaan aflossen dan het verdient met de operationele activiteiten.

Beursgang

Een beursgang is een andere optie voor het ophalen van nieuw kapitaal, maar die plannen werden onlangs op de lange baan geschoven vanwege het uitblijvende herstel in de afvalsector.

Volgens bronnen zou de afvalverwerker nu inzetten op een herstructurering van de schuld. Begin deze week zouden de grootste schuldeisers van Van Gansewinkel hierover een eerste overleg hebben gehad.