Nikkei sluit lager

TOKIO - De toonaangevende Japanse graadmeter, de Nikkei, sloot vrijdag in de min. Beleggers zetten aandelen van chiptoeleveranciers lager na afwaarderingen.

Teleurstellende cijfers over de Amerikaanse banenmarkt, zorgen over verdergaande Chinese inflatie en de bijbehorende maatregelen en de terugkeer van de Europese schuldencrisis hebben ook het sentiment verzwakt.

De graadmeter heeft twee derde van zijn verliezen, opgelopen na de aardbeving op 11 maart, goedgemaakt. Maar de handel is grilliger en de handelsvolumes zijn lager in afwachting van de eerstekwartaalcijfers.

Deze zullen waarschijnlijk meer vragen oproepen dan antwoorden geven, want door de impact van de aardbeving zullen veel bedrijven geen verwachtingen uitspreken, zo denkt men.

Agressief

''Buitenlandse beleggers hebben zich naar de zijlijnen van de handel getrokken en wachten echt op de kwartaalcijfers, voordat ze weer agressiever gaan handelen'', aldus een analist.

De Nikkei sloot uiteindelijk 0,7 procent lager op 9591,52 punten. In Hongkong noteerde de Hang Seng halverwege de handelsdag 0,3 procent lager. De Kospi in Seoul en de All Ordinaries in Sydney sloten respectievelijk nagenoeg onveranderd en 0,6 procent lager.

Tokyo Electron verloor 0,4 procent terwijl brachegenoot Disco 4,7 procent lager sloot. De Amerikaanse bank Merrill Lynch verlaagde de adviezen voor beide chipmachinefabrikanten.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie