AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is vrijdag na een vrij rustige handelsdag licht lager gesloten. De zorgen over de Europese schuldencrisis en de oplopende inflatie wereldwijd wogen zwaarder bij beleggers in Amsterdam dan meevallende Amerikaanse macrocijfers.

De AEX-index sloot met een verliesje van 0,1 procent op 359 punten. De MidKap ging 1,30 punten (0,2 procent) omhoog tot 640,69 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen 0,1 tot 0,5 procent.

De zorgen over de schuldencrisis staken opnieuw de kop op door een verlaging van de kredietwaardigheid van Ierland door kredietbeoordelaar Moody's. Verder werd bekend dat de inflatie in China sterk is gestegen.

Economen verwachten dat China nog meer monetaire maatregelen gaat nemen om de inflatie af te remmen. Dat kan weer van invloed zijn op de groei van de wereldeconomie.

Eurozone

Vrijdag werd bekend dat de inflatie in de eurozone in maart is gestegen tot 2,7 procent. Ook in de Verenigde Staten staat de inflatie op 2,7 procent. De oplopende inflatie vergroot de kans dat centrale banken de rente moeten gaan verhogen.

Die zorgen kregen echter tegenwicht door een goed cijfer over de industriële productie in de VS. Die is sterker toegenomen dan was verwacht. Ook is het consumentenvertrouwen in de VS sterker gestegen dan voorspeld.

ASML

Een van de sterkste stijgers in de AEX was ASML met een plus van 1,2 procent. Het aandeel van de chipmachinefabrikant herstelde iets van de verliezen van de afgelopen dagen.

Unilever steeg 0,7 procent. De producent van consumentengoederen profiteerde van de sterke omzetcijfers die het Zwitserse Nestlé vrijdag publiceerde.

Vastgoed

Vastgoedfonds VastNed Offices/Industrial ging 4,8 procent omhoog. VastNed O/I maakte bekend de fusiegesprekken met Nieuwe Steen Investments door te zetten. Er is echter geen garantie dat die onderhandelingen ook tot een transactie zullen leiden.

Het aandeel van Galapagos kelderde 23,7 procent nadat het biotechnologiebedrijf had gemeld te stoppen met de klinische studie naar een middel voor reuma.

De euro noteerde een stand van 1,4440 dollar tegen 1,4445 dollar aan het einde van de Europese handel op donderdag.