MOSKOU - Het Britse olieconcern BP en het Russische staatsoliebedrijf Rosneft hebben de deadline voor afronding van een geplande aandelenruil van 16 miljard dollar (11 miljard euro) opgeschoven tot 16 mei. Dat maakten de partijen donderdag bekend.

De oorspronkelijke deadline liep donderdag af. BP en Rosneft willen samen olie en gas gaan produceren op de Noordpool en de aandelenruil zou die samenwerking moeten bezegelen. Maar de Russische zakenpartners van BP in het samenwerkingverband TNK-BP kwamen in opstand.

Zij vonden dat BP in Rusland alleen zaken mag doen via TNK-BP en stapten naar de rechter. Die haalde een streep door de samenwerkingsplannen van BP en Rosneft.

Miljardairs

TNK-BP is voor de helft in handen van BP en voor de andere helft in bezit van een groep Russische miljardairs. Britse media meldden dat BP een bod heeft gedaan van circa 25 miljard dollar om de Russische zakenpartners uit te kopen. Die zouden echter 35 miljard hebben gevraagd, waarna de onderhandelingen vastliepen.

In de voorgenomen aandelenruil zou BP een belang nemen van 9,5 procent in Rosneft en Rosneft zou 5 procent van de aandelen BP krijgen. Daarmee zou het Russische staatsbedrijf de grootste aandeelhouder worden van BP.

De samenwerking met Rosneft in het poolgebied zou een opsteker zijn voor BP na de olieramp in de Golf van Mexico vorig jaar. In het poolgebied zouden gigantische voorraden aan olie en gas aanwezig zijn. Rosneft kan door middel van de samenwerking met BP uitgroeien tot een wereldwijde speler.