AMSTERDAM - De belangrijkste Europese beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. Tegenvallende Amerikaanse macrocijfers en zorgen over de Europese schuldencrisis drukten op het sentiment.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,9 procent lager op 359,48 punten. De MidKap-index daalde 0,6 procent tot 639,39 punten. De grote Europese beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 0,9 procent.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid meldde dat 412.000 Amerikanen de afgelopen week een eerste aanvraag voor een werkloosheidsuitkering hebben gedaan. Dit was flink meer dan de 380.000 aanvragen waarop economen hadden gerekend.

Inflatie

Ook zorgen over een hogere inflatie in China en de Verenigde Staten speelden beleggers parten. Goed nieuws kwam er uit Duitsland, waar minister van Economische Zaken Rainer Brüderle aangaf dat de Duitse economie dit jaar waarschijnlijk harder zal groeien dan eerder werd geschat. Hij rekent op 2,6 procent waar de groei eerder nog werd geraamd op 2,3 procent.

Financiële aandelen stonden onder druk door speculaties dat Griekenland genoodzaakt zal zijn zijn schulden te herstructureren. Als het komt tot een herstructurering van Griekenland of een ander euroland treft dit Europese banken die dergelijk schuldpapier in handen hebben. Zij moeten dan verliezen incasseren.

RBS

In Londen daalden Royal Bank of Scotland en Barclays tot 2,3 procent. In Amsterdam was bank en verzekeraar ING de hekkensluiter van de AEX met een min van 3,8 procent. Verzekeraar Aegon verloor 1,8 procent.

De toeleveranciers aan de chipindustrie ASML en ASMI stonden ook onder druk. Chipmachinebouwer ASML had woensdag een tegenvallende ontwikkeling van het orderboek gemeld. ASML zakte donderdag in de AEX 2,9 procent. ASMI verloor in de MidKap 2,75 procent.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro daalde 2,4 procent. De Noorse concurrent Petroleum Geo-Services (PGS) gaf donderdag een winstwaarschuwing als gevolg van onder meer stijgende brandstofkosten.

Logistiek vastgoedconcern ProLogis European Properties (PEPR) was voor de tweede dag op rij een uitschieter. Eerder deze week maakten aandeelhouders APG en Goodman bekend het bedrijf van de beurs te willen halen. Het Amerikaanse moederbedrijf ProLogis liet donderdag weten een bod te doen van 6,10 euro op de aandelen PEPR die het niet in handen heeft. De koers steeg donderdag 8 procent tot 6,23 euro.

Spyker

Spyker Cars won 0,8 procent. Het Zweedse National Debt Office Riksgälden is bereid het onderpand van Saab vrij te geven, mits het bedrijf de omvang van zijn schulden reduceert. Riksgälden zal daarover een aanbeveling indienen bij de overheid.

De euro was bij het sluiten van de markt 1,4445 dollar waard tegen 1,4480 dollar aan het eind van de Europese handel op woensdag.