NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York verloren donderdag terrein na tegenvallende cijfers over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie.

Een hoger dan verwacht werkloosheidscijfer en angst voor inflatie drukten de stemming onder beleggers op Wall Street. Tegen het eind van de handelsdag kropen de graadmeters weer omhoog.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond bij sluiting van de handel 0,1 procent hoger op 12.286,20 punten. De breder samengestelde S&P 500-index noteerde rond de slotstand van woensdag op 1314,55 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond 0,1 procent lager op 2760,22 punten.

Werkloosheid

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid meldde dat afgelopen week 412.000 Amerikanen een eerste aanvraag voor een werkloosheidsuitkering hebben gedaan. Dat was flink meer dan een week eerder en meer dan verwacht door economen.

Verder bleek dat de producentenprijzen (exclusief voedsel en energie) in maart harder zijn gestegen dan in februari. De angst is dat hogere producentenprijzen zullen leiden tot oplopende consumentenprijzen, wat het consumentenvertrouwen kan raken.

Defensieve fondsen

Beleggers namen hun toevlucht vooral in defensieve fondsen. Producenten van consumentenartikelen sponnen hier garen bij. Kraft Foods voerde de Dow aan met een winst van 1,7 procent. Op de voet gevolgd door frisdrankenproducent Coca-Cola met een plus van 1,5 procent. Ook Procter & Gamble zat bij de stijgers, het aandeel klom 0,5 procent.

Aandelen Ford kregen een tik na het nieuws dat de Amerikaanse autofabrikant 1,2 miljoen pick-uptrucks van het type F-150 terugroept wegens een probleem met het airbagsysteem. De F-150 is de best verkochte pick-up in de Verenigde Staten. Het fonds leverde 1,1 procent in.

Goldman Sachs

Financiële waarden gingen in de uitverkoop nadat zakenbank Goldman Sachs onder vuur was komen te liggen. Woensdag beschuldigde een Senaatscommissie Goldman Sachs van misleiding van beleggers door aan de huizenmarkt gerelateerde beleggingen te verkopen die hun waarde hadden kunnen verliezen. Het aandeel verloor 2,7 procent.

Dow-fonds Bank of America moest ruim 1 procent terug. JP Morgan Chase was de grootste daler met een verlies van 2,8 procent.

De euro noteerde op de valutamarkt 1,4488 dollar. Bij sluiting van de handel op de Europese beurzen was de munt 1,4445 dollar waard.