AMSTERDAM - De Poolse Bank Gospodarki Zywnosciowej, of Bank BGZ, waarin Rabobank een belang houdt ruim 59 procent, heeft woensdag details bekendgemaakt over een geplande beursgang in Warschau.

De Poolse overheid, die een belang houdt van 37 procent in BGZ, zal zich door de beursgang terugtrekken uit de bank.

De Poolse regering verkoopt 16.047.020 aandelen en zal het restant overdragen aan werknemers van de holding. BGZ heeft dan in totaal 43.136.746 aandelen uitstaan, waarbij geen nieuw kapitaal geworven wordt.

Het is nog onduidelijk of Rabobank ook aandelen gaat verkopen in de transactie.

De aandelen worden aangeboden aan particuliere en institutionele beleggers in Polen en aan een select gezelschap institutionele beleggers wereldwijd.

Leningen

Bank BGZ was op 31 december, volgens de bank zelf, de elfde bank van Polen op basis van leningen en deposito's. De bank is gespecialiseerd in leningen aan de voedsel- en landbouwindustrie.

De Poolse regering heeft eerder dit jaar aangegeven dat het van plan was het belang in het tweede kwartaal af te stoten, als onderdeel van een plan om dit jaar in ieder geval 15 miljard zloty (5,45 miljard dollar) te werven uit privatiseringen.

De bank stelt woensdag dat dit nog steeds de streefdatum is.

De begeleidende banken van de beursgang zijn Citigroup, UBS, Bank Handlowy w Warszawie en Dom Maklerski Banku Handlowego.