AMSTERDAM - Shell's Pearl-fabriek in Qatar, dat gas omzet in vloeibare brandstoffen en smeermiddelen, zal half 2012 volledig operationeel zijn, meldt een manager van het Brits-Nederlandse olieconcern woensdag.

De bouw van de fabriek werd eind 2010 afgerond en onderdelen van de Pearl-fabriek, waaronder de offshore componenten, welke aardgas om zal zetten in 120.000 vaten gecondenseerd en vloeibaar aardgas per dag, en 140.000 vaten hoge kwaliteit transportbrandstoffen en smeermiddelen per dag, zijn inmiddels opgestart.

Het bedrijf werkt nu aan het opstarten van de onderdelen, waarmee het gas daadwerkelijk omgezet zal worden naar gecondenseerd en vloeibaar aardgas, meldde Shells vice-president LNG & Gas Processing Marjan van Loon maandag tijdens een bijeenkomst.

"We hebben nog steeds een lange weg te gaan. Het is een zeer complexe fabriek en het zal naar verwachting nog twaalf maanden duren, naar verwachting halverwege 2012, alvorens de fabriek volledig operationeel zal zijn, gevolgd door Qatar Pearl GTL Train 2, aldus Van Loon.