AMSTERDAM - De beurshandel aan het Damrak in Amsterdam kreeg woensdag steun van sterke resultaten van de Amerikaanse bank JPMorgan. Europese beleggers zagen in de cijfers een positief voorteken voor de rest van het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen.

De AEX-index sloot 1,99 punten, ofwel 0,6 procent, hoger op 362,76 punten. De MidKap-index kreeg er 1 procent bij tot 642,90 punten. De grote Europese beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt stegen 0,8 tot 1,1 procent.

JPMorgan Chase, de op een na grootste bank van de Verenigde Staten, heeft in het afgelopen kwartaal de winst met 67 procent zien stijgen tot 5,6 miljard dollar. Het winstcijfer viel hoger uit dan verwacht.

De cijfers van JPMorgan Chase trokken de financiële fondsen in New York omhoog. In Amsterdam won bank en verzekeraar ING 1 procent.

ASML

ASML was een van de weinige verliezers in de AEX. De chipmachinefabrikant kwam woensdag met de cijfers over het eerste kwartaal naar buiten. De winst viel hoger uit dan verwacht, maar het orderboek was een teleurstelling. ASML zakte 3,8 procent.

In de MidKap stond bouwer Heijmans bovenaan met een plus van 4,8 procent. Het bedrijf meldde woensdagochtend dat het een order ter waarde van 47 miljoen euro in de wacht heeft gesleept. Dochter Burgers Ergon gaat dataceners van de Belastingdienst renoveren.

Unilever

Unilever heeft een boete gekregen van de Europese Commissie van 104 miljoen euro vanwege prijsafspraken over waspoeders. De boete viel echter lager uit dan verwacht. Unilever had zelf al een voorziening getroffen van 110 miljoen euro. Het aandeel sloot 0,8 procent hoger.

Prologis European Properties (PEPR) werd 15 procent meer waard en sloot op 5,75 euro. De aandeelhouders APG en Goodman lieten weten met een klein consortium van investeerders het vastgoedbedrijf van de beurs te willen halen.

De Amerikaanse moeder Prologis weigert vooralsnog echter mee te werken aan een verkoop. Volgens Goodman-topman Greg Goodman zou 6 euro per aandeel een redelijke waardering zijn van het aandeel PEPR.

Spyker

Spyker Cars daalde 2,4 procent. Het Zweedse dochterbedrijf Saab zou een betalingsachterstand bij zijn toeleveranciers hebben van honderden miljoenen kronen (tientallen miljoenen euro). De productie bij Saab staat inmiddels al bijna twee weken stil door leveringsproblemen.

De euro noteerde een stand van 1,4480 dollar. Bij het slot van de Europese handel op dinsdag was de euro 1,4455 dollar waard.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot106,95 dollar.