VELDHOVEN - Chipmachinefabrikant ASML verwacht dat 2011 opnieuw een recordjaar gaat worden.

Het bedrijf denkt dat de omzet boven 5 miljard euro zal uitkomen, hoewel de natuurramp in Japan zijn effect zal hebben op de industrie. Dat bleek woensdag bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers.

Japan, een belangrijke markt voor elektronica, werd in maart getroffen door een forse aardbeving en een daaropvolgende tsunami. Klanten van ASML in de semiconductorindustrie, die onder meer chips leveren voor smartphones en tabletcomputers, zijn voorzichtig over het effect van de aardbeving in Japan voor hun activiteiten, aldus ASML.

De afgelopen twee weken kwamen er volgens financieel bestuurder Peter Wennink wel berichten van klanten dat de natuurramp een effect heeft.

Verwaarloosbaar

Het effect van de natuurramp op ASML zelf is volgens Wennink, na grondig onderzoek, ''verwaarloosbaar''. Het sterke begin van 2011 geeft vertrouwen in de rest van het jaar, aldus het bedrijf.

De omzet in het eerste kwartaal kwam uit op 1,452 miljard euro tegen 741,8 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2010. De inkomsten lagen in lijn met de gemiddelde verwachting van analisten.

De nettowinst verviervoudigde van 101,3 naar 405 miljoen euro. Analisten gingen uit van een winst van 364 miljoen euro. Zoals verwacht lagen de resultaten lager dan de resultaten behaald in de laatste maanden van 2010.

Machines

In de eerste drie maanden kreeg ASML orders voor 36 nieuwe machines. Dat kwam neer op een boekwaarde van 845 miljoen euro, lager dan verwacht door analisten. Zij hoopten op orders ter waarde van 1,2 miljard euro. Voor het tweede kwartaal verwacht ASML een orderinstroom tussen 900 miljoen en 1 miljard euro.

In het eerste kwartaal verscheepte ASML 63 systemen, waarvan 56 nieuwe. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwe machine lag op 22,5 miljoen euro, tegenover een gemiddelde prijs van 22,4 miljoen euro in het laatste kwartaal van 2010. De brutomarge bedroeg 44,7 procent en ASML verwacht voor het tweede kwartaal een brutomarge van circa 45 procent.

Orders

Het totale orderboek stond op 27 maart op 3,33 miljard euro, wat neerkomt op 134 machines met een gemiddelde prijs van 24,9 miljoen euro. Aan het einde van 2010 bedroeg het orderboek 3,856 miljard euro.

ASML zal zijn investeringen voor onderzoek en ontwikkeling in het tweede kwartaal en mogelijk ook in het derde kwartaal met 5 miljoen euro opschroeven tot 150 miljoen euro. In de eerste drie maanden investeerde het bedrijf 145 miljoen euro.