AMSTERDAM – De directie en commissarissen van Ajax gaan vrijdagochtend om tafel met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

De partijen gaan praten over de eis van de beleggersvereniging dat de beursgenoteerde voetbalclub een extra aandeelhoudersvergadering belegt vanwege de crisis die bij Ajax ontstaan is. Dat schrijft de VEB dinsdag op de eigen site.

De beleggersclub vertegenwoordigt de aandeelhouders van de beursgenoteerde voetbalclub en wil dat deze zich kunnen uitspreken over de toekomst van Ajax en zijn bestuur.

Zorgen

De ontmoeting tussen de twee partijen volgt op een oproep die de VEB eerder deed. De belangenvereniging maakt zich zorgen over de gevolgen voor beleggers van “de belangrijke en verstrekkende gebeurtenissen rondom de leiding van het voetbalbedrijf”.

De volatiliteit van het aandeel zou volgens de VEB aantonen dat de aandeelhouders onzeker zijn over de situatie bij de club. De beleggers zouden inspraak moeten krijgen in het opstellen van de profielschetsen van nieuwe bestuurders en commissarissen.

De beleggersvereniging maakt zich zorgen over een eventuele benadeling van minderheidsaandeelhouders van Ajax. Zij zouden over veel minder informatie kunnen beschikken dan de ledenraad van de club, die met een belang van 73 procent grootaandeelhouder is.

Brief

De beleggersclub stuurde op 4 april een brief naar Ajax en de AFM, waarin het verzoek werd gedaan zo snel mogelijk een buitengewone aandeelhoudersvergadering te houden. “Gezien de ontstane situatie is het wenselijk en noodzakelijk dat alle aandeelhouders worden geïnformeerd over de huidige situatie”, aldus de VEB. De oproep is tot nu toe geweigerd door Ajax.

Twee weken geleden vertrok de raad van commissarissen na een conflict met Johan Cruijff over het technisch beleid van de club.