TOKIO - Zorgen over de gevolgen van de aardbeving en de kernramp in Japan drukten dinsdag met hernieuwde kracht de beurs in Tokio en andere beurzen in Azië. 

Autofabrikanten, elektronicaproducenten en energiefondsen werden met name de dupe van de negatieve stemming.

De Nikkei-index in Tokio verloor dinsdag 1,7 procent op 9555,26 punten. Op de beurs in Seoul raakte de Kospi-index 1,6 procent kwijt en sloot op 2089,40 punten.

De Australische All Ordinaries ging 1,4 procent achteruit tot 4992,600 punten. In Hongkong stond de Hang Seng-index in de middaghandel 1,3 procent lager op 23995,21 punten.

Kernramp

De Japanse autoriteiten verhoogden dinsdag de ramp in de kerncentrale Fukushima I tot de hoogste categorie van de INES-schaal voor nucleaire incidenten. Fukushima steeg van niveau vijf naar zeven op de internationale schaal. Het incident is daarmee gekwalificeerd als een 'zeer groot ongeluk'.

Daarnaast liet de Japanse minister van Economische Zaken dinsdag weten dat de economische schade van de aardbeving en tsunami waarschijnlijk groter is dan gedacht. Analisten trokken de conclusie dat de aardbeving langer negatieve gevolgen voor de economie zal hebben dan eerder geschat.