AMSTERDAM – NYSE Euronext heeft het ‘in financieel opzicht onbetwistbaar betere bod’ van Nasdaq en IntercontinentalExchange (ICE) afgewezen en daarmee is aandeelhouders de kans ontnomen van een ‘superieur voorstel te profiteren’.

Dat melden de twee beursbedrijven in een reactie op hun afgewezen bod.

Het transatlantisch beursconcern NYSE Euronext heeft zondagavond laten weten het bod van Nasdaq en ICE te verwerpen en een fusie met Deutsche Börse na te blijven streven.

Deutsche Börse deed in februari al een bod ter waarde van 10,2 miljard dollar op NYSE Euronext, de twee rivaliserende partijen legden op 1 april een tegenbod op tafel. Dit bedroeg 11,3 miljard dollar.

Boeteclausule

“Het bod van Nasdaq is voor de aandeelhouders inderdaad beter”, verklaart de Utrechtse hoogleraar Hans Schenk, die gespecialiseerd is in fusies en overnames. “De boeteclausule van 250 miljoen euro die bij het verbreken van de overeenkomst met Deutsche Börse geldt, moet overtroffen worden door de premie die de andere partijen bieden.”

“Wat de beurs zelf betreft; NYSE Euronext krijgt samen met Deutsche Börse binnen Europa een dominantere positie dan met Nasdaq en ICE het geval zou zijn”, aldus Schenk.

NYSE Euronext bestempelde het bod van Nasdaq en ICE dan ook als onaantrekkelijk. “Het is nog niet gezegd dat het bod ook gestand kan worden gedaan", licht Schenk toe. “De Europese Commissie moet nog uitspraak doen en deze deal zou wel eens op mededingingsbezwaren kunnen stuiten.”

Kosten

Een fusie met Deutsche Börse zou volgens Schenk tot hogere kosten voor handelaren kunnen leiden, “vanwege de dominante positie die ze dan verwerven”.

Het zelfstandig blijven van NYSE Euronext zou ook nog een optie zijn. “Over de synergievoordelen moeten we in ieder geval sceptisch zijn”, denkt Schenk. “De ervaring wijst uit dat die meestal lager uitvallen dan geschat.”

“Op basis van de positieve reacties die we hebben ontvangen van de aandeelhouders van NYSE Euronext hadden we op zijn minst een paar gesprekken verwacht”, vindt bestuursvoorzitter Robert Greifeld van Nasdaq OMX. ICE-directeur Jeffrey Sprecher verwacht dan ook dat NYSE-aandeelhouders hun onvrede met de gang van zaken nog kenbaar zullen maken bij het bestuur.

Consolidatieslag

Volgens Schenk is het niet ondenkbaar dat eerst NYSE Euronext en Deutsche Börse samengaan, en dat de gecombineerde beurs op een later tijdstip alsnog de handen ineenslaat met Nasdaq.

"Er is natuurlijk een wereldwijde beurzenslag gaande", licht Schenk toe. "Enerzijds vanwege de globalisering van ondernemingen, anderzijds, en misschien nog wel belangrijker, vanwege de opkomst van allerlei alternatieve platforms."

Naast de overnamestrijd rond NYSE Euronext, werkt de London Stock Exchange (LSE) aan een overname va de Canadese beurs Toronto Stock Exchange. Ook willen het Australische beursbedrijf ASX en Singapore Exchange (SGX) fuseren. De Australische overheid is het hier echter niet mee eens.