AMSTERDAM - De handel op de Europese beurzen kwakkelde maandag rond de slotstanden van vrijdag. Beleggers leken wat nerveus in aanloop naar het cijferseizoen, dat deze week losbarst.

Volgens analisten rekenen beleggers al op overwegend goede kwartaalcijfers, maar kijken ze vooral naar de verwachtingen die bedrijven uitspreken.

De Amsterdamse AEX-index sloot 0,47 punten lager op 366,47 punten. Een verlies van 0,1 procent. De MidKap-index won 0,1 procent en sloot op 651,42 punten.

De beurs Londen sloot een fractie lager dan vrijdag. Frankfurt verloor 0,2 procent en de beurs in Parijs ging 0,6 procent achteruit door onder meer flinke verliezen van autoproducenten.

Kwartaalcijfers

''Er gebeurt heel weinig'', concludeerde beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. ''Iedereen wacht op de komende kwartaalcijfers. Bedrijven moeten dan een goed verhaal hebben, want afgelopen week hebben we gezien dat de beurs niet soepel omgaat met tegenvallers.''

Van der Stee doelde daarbij op TNT, dat vrijdag ruim 12 procent van zijn beurswaarde verloor nadat het concern een winstwaarschuwing had afgegeven. Maandag herstelde het aandeel enigszins met een plus van 3,8 procent. Daarmee was het de koploper in de AEX.

BAM

In de MidKap-index was BAM de grootste stijger met een winst van 6,5 procent. Royal Bank of Scotland plaatste de bouwer maandag op de Benelux favorietenlijst. Volgens RBS kan BAM profiteren van het herstel in de bouwsector.

Een andere stijger was Mediq. De topman van de uitbater van apotheken liet in een interview weten geen emissie nodig te hebben om zijn acquisitieplannen uit te voeren. Mediq steeg 1,9 procent.

Autofabrikanten

De beurskoersen van Europese autofabrikanten gingen onderuit, na een afwaardering door Credit Suisse. Analisten van de bank adviseerden beleggers autoproducenten een minder prominente rol te geven in aandelenportefeuilles.

Renault en PSA Peugeot Citroën verloren ruim 2 procent in Parijs, waar bandenfabrikant Michelin 0,9 procent inleverde. In Frankfurt werden Daimler 2,7 procent minder waard en leverde Volkswagen 1,4 procent in.

Banken

In Londen zorgde een rapport van de Britse bankencommissie IBC voor opluchting. Volgens analisten voldoen de nieuwe eisen die aan banken worden opgelegd aan de verwachtingen. Barclays en Royal Bank of Scotland wonnen tot 2,8 procent.

De olieprijs daalde maandag circa 1,1 procent. Geruchten over onderhandelingen in Libië drukten de prijs. Voor een vat ruwe Amerikaanse olie werd 111,49 dollar betaald. Brentolie ging voor 125,42 dollar per vat van de hand. De aandelen van de Europese olieconcerns Shell en BP gingen 0,3 tot 0,8 procent achteruit.

De euro was maandag aan het einde van de middag 1,4465 dollar waard tegen 1,4440 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.