AMSTERDAM - Beleggers krijgen aankomende week een eerste inkijk in de bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal, dat turbulent verliep met natuurrampen en politieke onrusten.

Beleggers maakten zich zorgen over de stijging van grondstofprijzen en krijgen deze week meer duidelijkheid over het effect op de bedrijfsresultaten.

Afgelopen weken waren handelsvolumes op de belangrijkste graadmeters relatief laag in afwachting van richtinggevend nieuws. Grondstofprijzen domineerden de beurzen. Hoewel de olieprijs nog niet op het niveau ligt van 2008, is de verwachting wel dat de prijs zal blijven stijgen.

Rem

Dit zet een rem op het broze herstel van het consumentenvertrouwen en het bestedingsgedrag. Hogere kosten zullen doorberekend moeten worden, maar de vraag is of dit overal kan.

''Grondstofprijzen stijgen naar verwachting, maar ook de omzet'', aldus een Amerikaanse strateeg tegen CNN. Volgens hem kunnen veel bedrijven de gestegen kosten opvangen. De grootste kostenpost voor bedrijven is nog altijd het loon en dat is volgens de strateeg relatief laag door de zwakke arbeidsmarkt.

Alcoa

Traditiegetrouw trapt aluminiumgigant Alcoa het cijferseizoen in de Verenigde Staten af. Maandag komt het concern nabeurs met de eerstekwartaalcijfers. Ook financieel concern Bank of America opent deze week (vrijdag) de boeken.

In Europa komen onder meer voedingsmiddelenconcerns Danone en Nestlé met een tussentijds handelsbericht.

ASML

In Amsterdam krijgen beleggers inzicht in de resultaten van onder meer chipmachinefabrikant ASML.

Hoewel het bedrijf uit Veldhoven zowel de omzet als de winst fors heeft verbeterd ten opzichte van de eerste drie maanden van 2010, zullen de eerstekwartaalcijfers lager liggen dan in de laatste vier maanden van 2010, is de gemiddelde verwachting.

Aandeelhouders

Naast de aftrap van het cijferseizoen staan er komende week ook veel aandeelhoudersvergaderingen op de agenda. Onder meer de aandeelhouders van Mediq, AamigoO en Simac komen bijeen.

Nederlandse beleggers kunnen maandag voor het laatst handelen in aandelen Crucell. Het biotechnologiebedrijf is ingelijfd door het Amerikaanse Johnson & Johnson en verdwijnt van de Nederlandse beurs.