AMSTERDAM – Het moment van de waarheid is aangebroken voor Britse banken. De Independent Commission on Banking publiceert maandagochtend een rapport over de toekomstige hervormingen binnen de bankensector.

Minister van Financiën George Osborne daagt banken uit om hun dreigementen om het Verenigd Koninkrijk te verlaten, waar te maken. Dat schrijven diverse Britse media zondag, waaronder de Sunday Times.

Het interim-rapport van de bankencommissie wordt morgenochtend om 7 uur openbaar gemaakt. In september volgt het definitieve rapport met herstructureringsmaatregelen.

Osborne heeft de commissie in het leven geroepen om te voorkomen dat de belastingbetaler in de toekomst nog een keer moet opdraaien voor het overeind houden van de financiële sector.

Opsplitsen

De meest besproken mogelijkheid tot nu toe is het opsplitsen van banken. Banken zouden hun zakelijke en investeringsactiviteiten moeten scheiden van de activiteiten waarmee ze zich op de consumentenmarkt richten.

De verschillende onderdelen moeten zichzelf kunnen financieren, zodat consumenten niet de dupe worden van risicovol gedrag in de investeringstak.

Een alternatief hiervoor is dat banken voortaan meer eigen kapitaal moeten hebben. Ook wordt er gekeken naar innovatieve schuldstructuren, die het geld van spaarders kunnen beschermen.

Dreigementen

Grote Britse banken als Barclays, HSBC en Standard Chartered hebben de afgelopen tijd gedreigd het land te zullen verlaten. Ze stellen dat zo’n splitsing veel geld kost en hen benadeelt ten opzichte van internationale concurrenten.

Barclays-topman Bob Diamond zou met wetgevers in New York gesprekken voeren over een verhuizing van het hoofdkantoor naar de Verenigde Staten.

Korreltje zout

Osborne neemt die dreigementen echter met een korreltje zout. Hij gelooft niet dat de banken die stap daadwerkelijk zullen zetten.

Osborne zegt dat geen enkel land het financiële landschap ongewijzigd laat na de wereldwijde kredietcrisis. Topmannen in de Verenigde Staten klagen ook over het nieuwe toezicht en China kent weer andere moeilijkheden, aldus de Britse minister van Financiën.