AMSTERDAM – De grote beursgang van de Zwitserse grondstoffenreus Glencore komt steeds dichterbij. Volgens bronnen zal Glencore de beursgang aanstaande donderdag bekendmaken.

Dat betekent dat de aandelen van Glencore International, ‘s werelds grootste handelaar in grondstoffen, begin mei verhandelbaar zullen zijn op de beurzen van Londen en Hong Kong, schrijft de Britse krant Sunday Times. Andere media spreken dit weekend over 25 mei.

De grondstoffenreus heeft plannen om tussen de 10 en 20 miljard dollar op te halen door een vijfde van de aandelen te verkopen aan investeerders in die twee steden. De partners mogen hun aandelen de eerste vijf jaar niet verkopen.

De beursintroductie van Glencore zou een waarde hebben van zo’n 60 miljard dollar. Na de beursgang van zakenbank Goldmans Sachs van meer dan tien jaar geleden zou dat de grootste beursintroductie in de geschiedenis worden.

Explosieve groei

Glencore is in 1974 opgezet door de controversiële Amerikaanse handelaar Marc Rich. Hij verkocht 20 jaar later zijn aandelen aan Glasenberg.

Het bedrijf heeft het laatste jaar explosieve groei geboekt. Toen Glasenberg het roer overnam, draaide Glencore een omzet van 23 miljard dollar. In 2010 bedroeg de omzet 145 miljard dollar en kwam de winst uit op 6,2 miljard dollar.

Vertraging

Glencore handelt in grondstoffen zoals olie, koper, suiker en ijzererts. Ook heeft het bedrijf grote belangen in andere beursgenoteerde bedrijven, zoals een belang van 34 procent in kolengigant Xstrata.

Wel melden bronnen aan de Britse zondagskrant dat er nog steeds een kans bestaat dat de beursgang wordt uitgesteld.