AMSTERDAM – Tien rijke Nederlandse beleggers hebben een juridische procedure aangespannen tegen het Brusselse beurshuis Petercam.

Ze verwijten Petercam onzorgvuldig te hebben gehandeld, waardoor de tien vermogende particulieren nu 2,4 miljoen euro hebben verloren. Het beurshuis ontkent dat het fouten gemaakt zou hebben, meldt de Belgische zakenkrant De Tijd zaterdag.

Het betreft nog geen dagvaarding, maar een claim. Het verhoor dat bepaalt of er voldoende grond is voor een dagvaarding, is nu aan de gang. Een van de getuigen die wordt gehoord is ex-hoofdeconoom van Petercam, Geert Noels.

Scheepvaart

De tien Nederlanders staken samen met meer dan honderd Belgen geld in New Paragon Investments (NPI). Dat is een durfkapitaalvennootschap uit Hongkong, actief in de scheepvaartsector. Het vormt een onderdeel van de private equitytak van het beurshuis.

NPI kreeg door de economische crisis harde klappen te verduren. Vergeleken met de top is er 96 procent van de waarde van het vennootschap in rook opgegaan. Er lopen momenteel onderhandelingen met schuldeisers.

Geen informatie

De Nederlandse beleggers vinden dat Petercam hun geen informatie heeft gegeven over de risico’s. Ook tussentijds had het Brusselse handelshuis informatie moeten verstrekken over de investering.

Een aantal beleggers stelt zelfs dat het beurshuis zonder dat zij het wisten belegde in NPI, via een ander fonds binnen Petercam.

Een woordvoerder reageert in de krant door te zeggen dat private equity “slechts goed is voor één procent van de activa onder beheer van Petercam”. Volgens hem heeft Petercam wel degelijk voldoende informatie verstrekt.