NEW YORK - In Wall Street kwamen vrijdag de koersen van de aandelen na een wat hogere opening steeds verder in de min. De omvang van de handel was niet groot. Beleggers hielden hun kruit droog.

Volgende week barst het seizoen van de jaarcijfers los en Alcoa bijt maandag het spits af. Later in de week volgen grote ondernemingen als JPMorgan Chase en Google.

Bij een lage stand van de dollar, torenhoge olieprijzen en hoge grondstofprijzen, liet het scorebord een verdeeld beeld zien.

Grondstoffenfondsen en oliemaatschappijen zagen de koersen stijgen, maar ondernemingen die het van de bestedingen van de consumenten moeten hebben, vielen terug.

Dow-Jonesindex

In het laatste uur van de handel stond de Dow-Jonesindex 0,7 procent lager op 12.327 punten, was de S&P 500-index 0,8 procent lager op 1323 punten en was de Nasdaq-index met 0,9 procent gedaald naar 2772 punten.

De beleggers lijken ervan overtuigd dat het niet blijft bij de renteverhoging van de Europese Centrale Bank van afgelopen donderdag. De koers van de euro steeg in een dag tijd met meer dan een eurocent ten opzichte van de dollar.

Libië

Mede door verminderde aanvoer uit Libië lieten de olieprijzen een forse stijging zien. Het tijdperk van de lage rente lijkt, althans in Europa. voorbij. Na een periode van stimuleren van de economie gaan de overheden, ook in landen die nog niet bezwijken onder hun schulden, over tot forse bezuinigingen.

Beleggers zochten bij deze onzekere economische vooruitzichten houvast in goud. In Londen bereikte de goudprijs een nieuw record.

Al met al zijn de koersen in Wall Street de afgelopen week licht gedaald. Vorige week vrijdag sloot de Dow-Jonesindex de handelsweek af op 12.362 punten.

De euro noteerde 1,4434 dollar, tegenover 1,4440 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.