STOCKHOLM - De Zweedse overheid zal mogelijk onderpand van Saab Automobile, onderdeel van Spyker Cars, vrijgeven. Dat zegt een woordvoerder van de Zweedse autoriteiten vrijdag.

Spyker heeft dringend behoefte aan kasmiddelen om toeleveranciers van de Saab-fabrieken mee te betalen. De productie van Saabs ligt op dit moment stil, omdat toeleveranciers zijn gestaakt in afwachting van betaling.

Het vrijgeven van door Spyker verstrekt onderpand aan het Zweedse National Debt Office, dat staatsgaranties beheert voor de leningen van de Europese Investeringsbank (EIB) aan Saab Automobile, "is een mogelijke oplossing". Dat verklaart woordvoerster Marja Lang namens de staatsinstelling tegenover Dow Jones.

Oplossing

De instelling stelt dat een oplossing voor de liquiditeitsproblemen van Saab mogelijk vrijdag gepresenteerd zal worden. "We denken dat we vandaag iets te melden zullen hebben", aldus Lang.

De Russische financier en voormalig Spyker-aandeelhouder Vladimir Antonov heeft verzocht bij de overheidsinstantie om aandeelhouder in Saab te mogen worden.

Antonov, waar General Motors bij de verkoop van Saab aan Spyker geen zaken mee wilde doen, zou bereid zijn 50 miljoen euro in de Zweedse autoproducent te stoppen.