AMSTERDAM – De Amsterdamse beurs dreigt grote nieuwe beursgangen aan zijn neus voorbij te zien gaan door de te strenge regels. Het gaat vooral om de lange termijn om aandeelhouders bijeen te roepen.

Dat bericht het Financieele Dagblad vrijdag op basis van een interview met Duco Wildeboer, directeur Listing Operations bij Euronext Amsterdam.

“'We hebben onlangs met twee internationale spelers contact gehad en dit punt besproken. Dit zal niet in ons voordeel werken bij hun beslissing,” zegt Wildeboer. Ook andere regels maken het volgens hem lastig, maar dit punt was “evident”.

De twee bedrijven zouden samen goed zijn voor een waarde van 3 miljard euro.

Opgerekt

De oproeptermijn voor een aandeelhoudersvergadering is in Nederland opgerekt naar 42 dagen na een wijziging van SP-Kamerlid Ewout Irrgang.

Het Kamerlid meldt aan de krant dat hij nog steeds achter zijn amendement staat, omdat Nederlandse beursfondsen anders weer kwetsbaar worden voor activistische aandeelhouders.

Sneller

Euronext Amsterdam en de Vereniging Effecten Uitgevende Ondernemingen (Veuo) willen dat de termijn op 21 dagen komt te liggen, net als in andere Europese landen.

Ze vrezen dat het Damrak een slechtere concurrentiepositie krijgt. Zes weken duren in hun ogen te lang op momenten dat er snel besloten moet worden, zoals bij overnames en aandelenuitgiftes.