AMSTERDAM - Het jaar is voor post- en pakketbezorger TNT slechter begonnen dan verwacht. Natuurrampen en de sterke stijging van de olieprijs namen in de afgelopen maanden een grote hap uit de opbrengsten, maar het grootste probleem lag in Brazilië.

Dat bleek vrijdag uit een tussentijds handelsbericht, dat op de Amsterdamse beurs met grote teleurstelling werd ontvangen. Het aandeel TNT maakte een duikvlucht op de Amsterdamse beurs.

De winst van de expressdivisie van TNT was in de eerste twaalf weken van 2011 ongeveer 25 miljoen euro lager dan in dezelfde periode vorig jaar, waarschuwde het bedrijf. De helft van die achteruitgang kwam door aanhoudende problemen in Brazilië.

Daar lopen klanten weg door de moeizame integratie van twee bedrijven in één nieuwe organisatie.TNT dacht het lek boven te hebben, nadat de administratie van beide bedrijven op orde was gebracht.

Irritaties

De irritaties over de problemen kosten TNT echter nog steeds klanten, aldus financieel directeur Bernard Bot. ''We hebben te snel geprobeerd de bedrijven in elkaar te vlechten, dat wordt nu deels teruggedraaid'', aldus Bot.

TNT heeft het Braziliaanse management inmiddels vervangen. De nieuwe leiding moet ervoor zorgen dat er binnen anderhalf jaar winst wordt gemaakt in Brazilië. ''Anders gaan we kijken naar andere oplossingen.''

Bescheiden groei

TNT paste ook de verwachtingen voor de rest van het jaar aan. Het bedrijf verwacht nu een bescheiden omzetgroei voor Express in de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika. Op de Amerikaanse markten houden de verliezen waarschijnlijk aan.

In Azië verwacht Bot herstel na de moeizame eerste weken van het jaar, waarin TNT onder meer last had van de overstromingen in Australië.

Prognoses

De financieel directeur kon echter niet aangeven hoe de prognoses zich verhouden tot eerdere verwachtingen. Vroeger stelde TNT die voor de hele divisie Express samen, nu wordt er gekozen voor een onderscheid in regio's.

Beleggers reageerden teleurgesteld op de berichten van TNT en deden hun aandelen vrijdagochtend op grote schaal van de hand. Aan het begin van de middag stond TNT op een verlies van bijna 10 procent bij 16,55 euro. De AEX-index stond op dat moment 0,3 procent in de plus.

De problemen in Brazilië waren volgens analist Dieter Furniere van KBC Securities de grootste negatieve verrassing. ''De prestaties van het bedrijf in de opkomende markten worden zo een groot vraagteken, terwijl daar de grote groei zou moeten zitten'', concludeerde hij. ''Dat de hoge olieprijs een probleem blijft, is minder verrassend.''