AMSTERDAM - De richting op Europese aandelenmarkten werd vrijdag bepaald door een flinke opmars van de olie- en metaalprijzen. Amsterdam bleef achter door een forse koersval van post- en pakketbezorger TNT, na een winstwaarschuwing.

De Amsterdamse AEX-index sloot 0,45 punt (0,1 procent) lager op 366,94 punten. De MidKap-index daalde 1,93 punten (0,3 procent) tot 650,80 punten.

In Frankfurt, Londen en Parijs gingen de graadmeters tot 0,8 procent vooruit.

Olieprijs

De olieprijs liep flink op, enerzijds vanwege de economische groei, anderzijds vanwege druk op het aanbod door het vrijwel geheel stilvallen van de olieproductie in Libië.

De prijs van een vat Brentolie steeg met 2,1 procent tot 125,26 dollar, de hoogste stand in 32 maanden. Ruwe Amerikaanse olie werd 1,3 procent duurder en kostte 111,73 dollar per vat.

Shell

Olieconcerns profiteerden. Shell steeg 1 procent, BP en Total werden tot 0,8 procent duurder. De schijnbaar onstuitbare opmars van de olieprijs is echter voor andere fondsen, zoals luchtvaartmaatschappijen geen goed nieuws.

Hierdoor werd de stemming volgens beleggingsadviseur Sijmen Plomp van VPV Bankiers in de loop van de middag gedrukt.

Koper

De prijzen van onder meer koper, tin en aluminium bereikten de hoogste niveaus in drie jaar in de verwachting dat de vraag naar de metalen zal toenemen in een steeds verder aantrekkende economie. Beleggers waren onder meer positief gestemd over de groeivooruitzichten door het besluit van de ECB, donderdag, om de rente te verhogen.

In het kielzog van de oplopende olieprijs bereikten ook goud, zilver en een aantal andere metalen recordniveaus. Een troy ounce (31,1 gram) goud was 1469 dollar waard en zilver kostte voor het eerst sinds 1980 meer dan 40 dollar per ounce (28,3 gram).

Mijnbouwers als BHP Billiton, Rio Tinto en Xstrata werden op de Londense beurs tot 2,8 procent meer waard.

TNT

Post- en pakketbedrijf TNT ging ruim 12 procent onderuit. Het onderliggende bedrijfsresultaat bij Express ligt in de eerste drie maanden van dit jaar 25 miljoen euro lager dan in dezelfde periode vorig jaar, zo liet het bedrijf weten. ''Bij Express moest de groei juist vandaan komen'', merkte Plomp op.

De Italiaanse bank UniCredit raadde beleggers aan om aandelen in verzekeraars te kopen omdat die zullen profiteren van de hogere rente. Aegon, Allianz, BNP Paribas, ING en SNS Reaal stonden tot 1,6 procent hoger.

Spyker

Spyker Cars won 6 procent. Er gingen geruchten dat de Zweedse staat Spyker gaat helpen om de leveranciersproblemen bij Saab op te lossen.

De euro schoot omhoog ten opzichte van de dollar in de verwachting dat de ECB de rente in de komende maanden verder zal verhogen.

De euro was 1,4440 dollar waard in vergelijking met 1,4270 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.