AMSTERDAM - Europese effectenbeurzen hebben in het afgelopen kwartaal ruim een kwart minder beursgangen gevierd dan tijdens het kwartaal daarvoor. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van adviesbureau PwC.

Volgens de onderzoekers is de teruggang "met name het gevolg van de volatiele marktsituatie en uitdagende wereldwijde (politieke) omstandigheden".

De daling in de hoeveelheid opgehaald kapitaal was met 71 procent nog groter. In totaal telde het eerste kwartaal 93 afgeronde beursintroducties (initial public offerings, ofwel ipo's) met een totale waarde van bijna 3 miljard euro.

Het laatste kwartaal van 2010 telde nog 129 beursgangen waarmee zo'n 10 miljard euro werd opgehaald.

Londen

Londen blijft hoe dan ook koploper op ipo-gebied. Drie van de vijf grootste beursgangen vonden plaats aan de Londen Stock Exchange.

NYSE Euronext, waar onder meer de beurzen van Amsterdam en Parijs onder vallen, was het afgelopen kwartaal goed voor slechts zes Europese beursgangen, samen goed voor 43 miljoen euro.

Warschau

In Amsterdam was de enige nieuwkomer Aperam, de van ArcelorMittal afgesplitste roestvrijstaalproducent. Wat betreft absolute aantallen vielen de 44 beursgangen aan de beurs van Warschau op, waarmee deze Poolse beurs goed is voor bijna de helft van het totaal aantal Europese beursgangen.

"Het is crunch time voor bedrijven die een beursgang overwegen", zegt een woordvoerder van PwC. Als gevolg van een economisch opleving, lijkt het optimisme onder - voornamelijk Russische - beurskandidaten volgens hem te groeien.

"Daar tegenover staan nerveuze bedrijven die maar moeilijk kunnen beslissen of ze hun beursplannen op de lange baan moeten schuiven of deze juist alsnog door de stormachtige marktomstandigheden moeten drukken."

Volgens PwC zijn investeerders momenteel zo voorzichtig dat de prijs die ze bereid zijn voor een aandeel te betalen "vaak mijlenver ligt" van de verwachtingen van verkopers.