AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag lager gesloten. Een nieuwe aardbeving en een tsunamiwaarschuwing in Japan veroorzaakten rode cijfers op de koersenborden.

Eerder op de dag reageerden beleggers nauwelijks op een renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB).

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,6 procent lager op 367,39 punten. De MidKap-index zakte met 0,7 procent tot 652,73 punten.

In Frankfurt, Londen en Parijs zakten de graadmeters tot 0,6 procent. Rond het slot van de Europese beurzen was de Dow-Jonesindex in New York 0,6 procent weggezakt, terwijl schermenbeurs Nasdaq 0,5 procent daalde.

Rente

Tijdens de middaghandel werd de rente in de eurozone zoals verwacht met een kwart procentpunt verhoogd tot 1,25 procent.

De ECB wil met de hogere rente de stijging van de inflatie tegengaan. De centrale bank hanteerde sinds mei 2009 een historisch laag rentetarief van 1 procent om de economische groei in de eurozone te stimuleren.

Japan

Het nieuws dat Japan wederom is getroffen door een zware aardbeving van 7,4 op de schaal van Richter zorgde wel voor veel beroering bij beleggers.

''Het nieuws brak de opwaartse koers van de indices. En met weinig bekende details werd het ook als een excuus voor winstnemingen gebruikt'', aldus een handelaar tegenover persbureau Reuters.

Portugal

De steunaanvraag van Portugal woensdagavond was al door de financiële markten ingeprijsd. Wat bedrijfsnieuws betreft beleefden beleggers in Amsterdam een lusteloze dag in afwachting van de publicaties van eerstekwartaalresultaten volgende week.

Wel kondigde automatiseerder Qurius een samenwerking aan met branchegenoot Sitecore. Ze gaan online-oplossingen leveren voor de Europese markt. Qurius boekte een winst van 5,3 procent en behoorde daarmee tot de grotere winnaars aan het Damrak.

OctoPlus

Biotechnologiebedrijf OctoPlus sloot een evaluatiecontract met een groot farmaceutisch bedrijf. OctoPlus maakte financiële details noch de naam van de farmaceut bekend. Het aandeel ging 2,8 procent omhoog.

De euro tekende een stand op van 1,4270 dollar. Bij het slot van de handel in Europa op woensdag was dat 1,4330 dollar.