TOKIO - De beurs in Tokio is donderdag licht hoger gesloten. De Japanse centrale bank maakte nieuwe maatregelen bekend om de economie te helpen. 

Die is hard geraakt door de aardbeving, de tsunami en de nucleaire crisis die het land afgelopen maand troffen. Banken in de getroffen delen van Japan krijgen extra financiële steun van de Bank of Japan (BoJ).

Volgens de BoJ zorgen de natuurrampen en de nucleaire crisis voor een ,,sterk neerwaartse'' druk op de Japanse economie. De centrale bank maakt 1 biljoen yen (8,2 miljard euro) aan nieuwe leningen vrij voor financiële instellingen in de getroffen gebieden in het noordoosten van het land. De overheid verwacht dat de totale kosten door de rampen kunnen oplopen tot 25 biljoen yen (205 miljard euro).

Rente

De BoJ hield donderdag de rente zoals verwacht op nul tot 0,1 procent. De beurs in Tokio kreeg ook enige steun van de koerswinsten op Wall Street een dag eerder. De beurshandel verliep verder erg rustig met lage volumes. De Nikkei-index sloot met een winst van 0,1 procent op 9590,93 punten.

Elders in de regio deden beleggers het eveneens rustig aan. De Kospi in Seoul daalde 0,2 procent en de beurs in Sydney 0,1 procent. De Hang Seng in Hongkong zakte in de middaghandel 0,1 procent.