AMSTERDAM - Het feit dat sommige bankiers geen ‘sorry’ hebben gezegd vindt zijn oorzaak in de Amerikaanse claimcultuur.

Dat zei Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), vanmiddag in het interviewprogramma ‘Room for Discussion’ op de Universiteit van Amsterdam. 

Als er wel excuses zouden zijn gemaakt, zou bijvoorbeeld ING volgens Staal "in grote problemen gekomen zijn."

Staal zei in het door de faculteitsvereniging Sefa en de faculteiten economie en bedrijfskunde georganiseerde gesprek dat de bankiers echt wel hun excuses hebben aangeboden.

"Je moet het wel willen horen. Als de boodschap niet overkomt hoeft dat niet alleen aan de zender te liggen."

Bezorgd

De NVB zei zich deze week in een brief aan de Tweede Kamer grote zorgen te maken over het bonusdebat.  ''Mijn vrees is [...] dat door de toon waarop thans het debat wordt gevoerd en door een eenzijdig accent op het onderwerp beloningen, we in een negatieve spiraal zijn geraakt die grote afbreuk doet aan de sector'', aldus Staal.

Directe aanleiding voor de brief was de ophef rond bonussen bij ING en een (gesneuvelde) motie van de oppositie in de Tweede Kamer om bankenbonussen met terugwerkende kracht met 100 procent te belasten.

Een relletje rond de extra beloningen bij het door de staat gesteunde LeasePlan deed minister van Financiën Jan Kees de Jager deze week besluiten om de Code Banken voortaan van toepassing te verklaren op alle ondernemingen die door het Rijk worden gesteund.