AMSTERDAM - NYSE Euronext zou een vijandig bod overwegen op Nasdaq. De Amerikaanse beurzen Nasdaq en Intercontinental Exchange (ICE) deden zelf vorige week een bod op het transatlantische beursbedrijf.

Dat meldt de Franse zakenkrant Les Echos op basis van bronnen.

Het tegenbod waarop NYSE Euronext zich beraadt, moet nog worden goedgekeurd door de raad van bestuur van het concern. Deze zou op 14 april samenkomen, in eerste instantie om het bod ter waarde van 11,3 miljard dollar van Nasdaq en ICE te bestuderen.

Overnamestrijd

Met een eventueel tegenbod gaat de overnamestrijd tussen de wereldwijde beurzen een nieuwe ronde in. NYSE Euronext had in februari al een bod van 10,2 miljard dollar van Deutsche Börse ontvangen. Dit samengaan zou de grootste beurs ter wereld opleveren.

NYSE Euronext liet vrijdag weten het bod van Nasdaq en ICE 'zorgvuldig te overwegen'. Het verbreken van de overeenkomst met Deutsche Börse zou in ieder geval een boete van 250 miljoen euro betekenen.

Verhoging

Deursche Börse zou nog geen beslissing willen nemen over een eventuele verhoging van zijn bod op NYSE Euronext, maar eerst de reactie van het bestuur van NYSE Euronext op het tegenbod willen afwachten.

Een woordvoerder van Deutsche Börse liet eerder tegenover een Duitse krant weten ervan overtuigd te zijn dat een fusie tussen Deutsche Börse en NYSE Euronext de beste optie is.

Australië

Wereldwijd is een consolidatieslag gaande in beurzenland. Zo wilden ook het Australische beursbedrijf ASX en Singapore Exchange fuseren, om niet achter te blijven bij de Europese en Amerikaanse beursbedrijven die op zoek zijn naar schaalvergroting.

Dinsdag werd echter bekend dat de Australische overheid de voorgenomen transactie afkeurt, omdat het niet in het belang van het land is.