AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag hoger gesloten dankzij winst in de financiële sector.

Banken en verzekeraars trokken zich op aan een aflossing van staatssteun door de Duitse Commerzbank. Verliezen in onder meer technologiefondsen werden daardoor gecompenseerd.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent hoger op 369,64 punten. De MidKap-index ging ook 0,2 procent vooruit en eindigde op 657,29 punten.

In Frankfurt en Londen wonnen de graadmeters 0,6 procent, terwijl de toonaangevende CAC 40 in Parijs op een plus van 0,2 procent bleef steken.

Aegon

Aegon en ING behoorden met winsten tot 1,7 procent tot de uitblinkers in de AEX. De aandelen liftten mee op de koerswinst van bijna 2 procent voor Commerzbank die woensdag zei voor de zomer 14,3 miljard van de in totaal 16,2 miljard euro ontvangen staatssteun te zullen aflossen.

Chipmachinefabrikant ASML bungelde onderaan de AEX met een verlies van 2,3 procent. Technologiebedrijven boekten dinsdag nog flinke koerswinsten nadat de Amerikaanse chipproducent Texas Instruments een miljardenovername bekendmaakte. Die winsten werden woensdag verzilverd.

In Frankfurt daalde Infineon 1,7 procent, STMicroelectronics verloor in Parijs 1,4 procent.

KPN

Het aandeel KPN (min 0,2 procent) kwam nauwelijks in beweging. De kersverse topman van het telecombedrijf, Eelco Blok, zei woensdag op de aandeelhoudersvergadering geen grote wijzigingen te gaan aanbrengen in de strategie van het bedrijf.

Baggeraar Boskalis profiteerde met een plus van 1,6 procent van een adviesverhoging door de analisten van RBS. Dinsdag verloor het aandeel nog ruim 3 procent na de aankondiging van nieuwe investeringsplannen.

MDxHealth

Biotechnologieconcern MDxHealth leed het zwaarste verlies aan het Damrak. Het bedrijf zag ruim 14 procent van de beurswaarde verdampen, nadat het een dag eerder ruim 8 miljoen euro had opgehaald via de uitgifte van nieuwe aandelen. Met dat kapitaal wil het bedrijf de ontwikkeling van nieuwe producten versnellen.

De koers van de euro liep op tot 1,4330 dolar. Dat is 1 cent meer dan de wisselkoers aan het einde van de beurshandel op dinsdag.