PAPENDRECHT - Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis zal in de komende twee jaar circa 1 miljard euro investeren.

Met het oog op toekomstige groei van de vraag naar energie en een opleving van de wereldhandel gaat dat geld vooral naar uitbreiding van de vloot. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Zo zal Boskalis de W.D. Fairway, die in 2007 total loss werd verklaard na een aanvaring, weer in de vaart nemen. Ook wordt er geïnvesteerd in een zogeheten megacutter en drie kleinere schepen.

Overgangsjaar

Boskalis bestempelde 2011 vorige maand, bij de presentatie van de jaarcijfers over 2010, als een overgangsjaar. Dinsdag zei het bedrijf de recordresultaten uit 2010 in 2013 te kunnen evenaren. De nettowinst bedroeg vorig jaar 310,5 miljoen euro.

De onderneming uit Papendrecht ziet op de langere termijn vooral ''gunstige groeiperspectieven'' voor de diensten aan de olie- en gasindustrie en in de ontwikkeling van havens. In specifieke regio's is er bovendien een groeiende vraag naar landaanwinning en kustbescherming.

Boskalis wil zich de komende jaren vooral richten op zes regio's: Noordwest-Europa, Zuid- en West-Afrika, Brazilië, het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Australië. In die gebieden zullen de belangrijkste ontwikkelingen in de olie- en gasmarkt plaatsvinden.

Terminalcontracten

Bestuursvoorzitter Peter Berdowski zei dinsdag op een aanzienlijk aantal nieuwe terminalcontracten te rekenen. In de komende twee jaar komt er wereldwijd een groot aantal LNG-terminals gereed. Om die bereikbaar te maken is het vaak nodig toegangswegen uit te baggeren dan wel nieuwe havens aan te leggen.

De komende jaren zal er ook aandacht zijn voor het verbreden van de activiteiten. Boskalis denkt daarbij onder meer aan het leggen van kabels naar windmolenparken op zee en de ontmanteling van olieplatforms.

Beleggers waren niet onder de indruk van het nieuws. Boskalis koerste om 10.50 uur 4 procent lager, terwijl de AEX-index 0,1 procent daalde.