AMSTERDAM - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is vastbesloten een buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) af te dwingen bij Ajax.

Desnoods stapt de beleggersvereniging naar de rechter om duidelijkheid te krijgen over de huidige situatie bij het beursgenoteerde voetbalbedrijf.

''Dit is het moment om als beursgenoteerde onderneming actie te ondernemen. Er is een bestuurscrisis, wat wil je nog meer?'', zei VEB-woordvoerder Niels Lemmers dinsdag.

Ajax

Ajax liet maandagavond weten geen gehoor te geven aan de oproep van de VEB om een extra aandeelhoudersvergadering te houden. De beursgenoteerde voetbalclub zegt ervan overtuigd te zijn dat iedereen tijdig en op een correcte manier is geïnformeerd en verwijst naar het persbericht en de persconferentie van woensdag 30 maart.

Maar volgens de VEB is er veel onduidelijkheid en hebben de aandeelhouders het recht op opheldering over de situatie bij Ajax. ''Zij zijn de eigenaren'', aldus Lemmers.

Informatie

Hij wijst erop dat minderheidsaandeelhouders de afgelopen weken een informatieachterstand hebben opgelopen. De Vereniging AFC Ajax, die 73 procent van de aandelen van de club bezit, heeft in de afgelopen weken verscheidene keren overlegd met het bestuur en de directie van Ajax.

De beleggersvereniging vraagt zich ook af of Ajax wel genoeg heeft gedaan om koersgevoelige informatie geheim te houden. Volgens de VEB kan het grillige koersverloop van het aandeel Ajax erop wijzen dat de vertrouwelijkheid niet voldoende is gewaarborgd.

Koers

De koers van het aandeel Ajax schommelde vorige week tussen een dieptepunt van 6,47 euro (maandag) en een piek van 7,22 euro (donderdag), nadat woensdag het bestuur en de leden van de raad van commissarissen hun vertrek hadden aangekondigd.

De VEB neemt in de loop van dinsdag contact op met Ajax. ''Laten we hopen dat een gang naar de rechter niet nodig is'', aldus Lemmers.

Dinsdag werd er op het Damrak nauwelijks in het aandeel gehandeld. Ajax noteerde in de ochtend 0,7 procent hoger op 7,15 euro.