AMSTERDAM - De AEX-index van de Amsterdamse beurs is dinsdag op ongeveer dezelfde stand als maandag gesloten. Baggeraar Boskalis was de grote verliezer nadat het bedrijf zijn nieuwe strategie had gepresenteerd.

De Amsterdamse hoofdindex sloot op 368,96 punten. Dit was 0,05 punt lager dan de slotstand een dag eerder. De MidKap-index zakte 0,3 procent tot 655,97 punten. De grote Europese beurzen van Frankfurt, Parijs en Londen sloten tot 0,2 procent in de min.

Boskalis liet onder meer weten 1 miljard euro te investeren in groei. Verder verwacht de baggeraar de recordwinst van 2010 in 2013 te kunnen evenaren. Beleggers reageerden negatief op de plannen. Het aandeel verloor 3,4 procent.

China

Investeerders kregen enkele negatieve berichten te verwerken. De Chinese overheid verhoogde de rente voor de tweede keer dit jaar. De angst is dat de renteverhogingen de economische groei in China en daarmee in de wereldeconomie zullen remmen.

Verder verlaagde kredietbeoordelaar Moody's de waardering van Portugese staatsobligaties. Volgens Moody's is er een grote kans dat Portugal de bezuinigingsdoelstellingen voor de komende jaren niet zal halen.

Rally

Volgens beleggingsadviseur Sijmen Plomp schrikt de markt niet meer van dergelijke berichten. ''We hebben een mooie rally achter de rug. Dat we het rustiger aandoen, zou niemand moeten verbazen.''

In de MidKap was TenCate een sterke stijger. De producent van technisch textiel meldde voorbeurs een order van het Italiaanse leger te hebben ontvangen voor de levering van de beschermende stof Defender M. TenCate maakte geen financiële details bekend.

De order zal volgens een woordvoerder mogelijk gevolgd wordt door bestellingen uit andere landen. TenCate noteerde een plus van 4,9 procent.

SNS Reaal

SNS Reaal kreeg een afwaardering van kredietbeoordelaar Moody's in verband met de ''grote onzekerheid'' over de verliezen bij probleemdivisie SNS Property Finance. Wel denkt Moody's dat SNS de meeste verliezen op het onderdeel al heeft genomen. Het financieel concern hoorde bij de grotere dalers op het Damrak met een koersverlies van 2 procent.

De Zweedse autobouwer Saab liet weten dat de productie weer is stilgelegd. Het aandeel Spyker Cars, de eigenaar van Saab, sloot 3,1 procent lager.

De euro was 1,4230 dollar waard, tegen 1,4215 dollar aan het eind van de handel op maandag.