AMSTERDAM – Goldman Sachs wordt op het matje geroepen. Nonnen van vier belangrijke Amerikaanse kloosterordes willen dat de bank de bonus van topman Lloyd Blankfein nader bestudeert.

Dat meldt de Telegraph op basis van een melding die de zakenbank bij de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond, heeft ingediend.

De kloosterordes vragen zich af of de beloning van Blankfein en andere bestuurders bij het concern niet ‘excessief’ is.

Aandeelhoudersvergadering

Het voorstel om de beloningen nog eens te bekijken zal worden gedaan tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering die Goldman Sachs volgende maand houdt. De kloosterordes hebben aandelen Goldman Sachs.

De beloning van Blankfein is in 2010 flink gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Hij heeft in totaal 14,1 miljoen dollar gekregen, waarvan een bonus ter waarde van 5,4 miljoen dollar in contanten deel uitmaakte. Blankfein merkte in een spraakmakend interview uit 2009 fijntjes op dat de bank 'Gods werk' uitvoerde.

Lagere winst

De vijf topbestuurders van de bank hebben in totaal, ondanks een lagere winst, 69,5 miljoen dollar uitbetaald gekregen. Religieuze ordes hebben al eerder kritiek uitgeoefend op de beloningsgewoonten van Goldman Sachs.

De nonnen willen ook opheldering over het verband tussen “de ontslagen, het salaris van de laagste betaalde werknemers en de beloningen van het bestuur van de bank”.

Goldman Sachs zelf vindt dat aandeelhouders al genoeg informatie voorhanden hebben om het beloningsbeleid van het concern te doorgronden. Een hernieuwde rapportage zou Goldman Sachs op ‘niet gerechtvaardigde kosten’ jagen.