STOCKHOLM - Het Zweedse automerk Saab dreigt niet op korte termijn ten onder te gaan door een gebrek aan geld.

Moederbedrijf Spyker Cars is bezig met het versterken van de kapitaalpositie en het aantrekken van nieuwe financiering. Dat heeft vertrekkend Saabtopman Jan Ake Jonsson maandag gezegd.

Vrijdag bleek uit het jaarverslag van Spyker dat de onderneming snel extra kapitaal moet aantrekken om de lopende activiteiten te kunnen financieren. Ook moet de strategie zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Het bedrijf kampte vorig jaar door hoge kosten bij Saab met een negatieve kasstroom. De kasbehoefte viel bovendien hoger uit dan verwacht.

Verkrapping

Volgens Jonsson was in de tweede helft van het afgelopen kwartaal sprake van een verkrapping van de liquiditeitspositie, maar wordt hard gewerkt om die te verbeteren. Hij verwacht dat de situatie spoedig zal verbeteren.

Topman Victor Muller van Spyker gaf aan met vertrouwen naar de toekomst van Saab te kijken. ''Saab staat niet op het punt van instorten. Ik blijf optimistisch over de toekomstmogelijkheden voor Saab.''

Saab onderbrak vorige week de productie een aantal keer vanwege een geschil met zijn toeleveranciers. Die legden hun bevoorrading stil na een conflict over openstaande rekeningen en leveringsvoorwaarden.

Antonov

Muller liet verder weten dat het voortbestaan van Saab niet afhangt van de voormalige geldschieter Vladimir Antonov. De Russische zakenman zei vorige maand terug te willen keren als aandeelhouder van Spyker en een belang van circa 30 procent na te streven. ''Saab kan overleven zonder de steun van Antonov'', aldus Muller.

Volgens Muller zal het belang van Antonov onder de 30 procent uitkomen omdat hij anders een bod op het gehele bedrijf moet doen. Spyker Cars maakte eerder bekend zijn sportwagentak te verkopen aan Antonov. Het bedrijf wil zich vervolgens helemaal richten op Saab.