VENLO - Biotechnologiebedrijf Qiagen uit Venlo, dat medische testapparatuur ontwikkelt, neemt voor 341 miljoen Australische dollar (250 miljoen euro) de Australische branchegenoot Cellestis over. Dat maakte Qiagen maandag bekend.

De transactie wordt voldaan in contanten. Qiagen betaalt 3,55 Australische dollar per aandeel. Dat is een premie van bijna 20 procent op de slotkoers van Cellestis afgelopen vrijdag.

Het bestuur van Cellestis staat unaniem achter de overname en de directieleden hebben hun gezamenlijke belang van circa 27 procent al aangemeld.

Goedkeuring

De aandeelhouders van Cellestis moeten in juni hun goedkeuring geven aan de verkoop. Ook de Australische autoriteiten moeten nog het groene licht geven voor de transactie. Volgens Qiagen zal de acquisitie vanaf 2012 bijdragen aan de winst en omzet.

Het bedrijf versterkt met de overname zijn activiteiten voor vroege diagnostiek van ziektes. Qiagen levert testmiddelen aan ziekenhuizen en laboratoria voor onder meer baarmoederhalskanker, hiv, hepatitis en griep. Cellestis heeft onder meer testen voor tuberculose.

Qiagen is gevestigd in Venlo, maar heeft zijn belangrijkste onderzoeks- en productiefaciliteiten in het Duitse Hilden. Het bedrijf is genoteerd aan de beurs in Frankfurt.