AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn de week rustig begonnen. Zonder richtinggevend nieuws schommelden de graadmeters maandag rond de slotkoersen van de voorgaande week. De alom verwachte renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB), later deze week, wierp zijn schaduw vooruit.

In Amsterdam eindigde de AEX-index van meest verhandelde fondsen 0,1 procent (0,44 punten) lager op 369,01 punten. De MidKap-index voor het middensegment klom 0,4 procent (2,85 punten) tot 657,96 punten.

De FTSE-index in Londen won 0,1 procent. De graadmeters in Frankfurt en Parijs sloten 0,1 en 0,3 procent lager.

Kaarten

Beleggers hielden de kaarten op de borst, met het oog op de verwachte renteverhoging donderdag. Deskundigen rekenen erop dat de ECB de rente in de eurozone met een kwart procentpunt verhoogt tot 1,25 procent. Een hogere rente kan een rem zetten op de aandelenhandel in de komende maanden, waarschuwden handelaren.

In de AEX was telecomconcern KPN de grootste winnaar, met een plus van 1,2 procent. De Britse branchegenoot Vodafone maakte maandagochtend bekend dat het zijn belang van 44 procent in het Franse mediabedrijf SFR voor 7,95 miljard euro verkoopt aan het Franse media- en telecomconcern Vivendi. Vodafone verloor in Londen 0,1 procent.

Air France-KLM

Air France-KLM stond met een verlies van 1,2 procent onderaan de AEX. De Britse bank Barclays verlaagde zijn koersdoelen voor enkele Europese luchtvaarders, waaronder Air France-KLM.

In de MidKap hoorde TenCate bij de uitschieters, met een koerswinst van 4 procent. De producent van technisch textiel wees een claim van afnemer FieldTurf Tarkett van de hand. Het juridische geschil tussen de partijen zal niet leiden tot financiële schade voor TenCate.

Producent van specialistische materialen AMG was de grootste winnaar in de MidKap met een koerssprong van 5,3 procent.

Ajax

Bij de kleinere fondsen viel het aandeel Ajax op. De beurskoers van de Amsterdamse voetbalclub klom bijna 3 procent, op een dag waarop ruim zes keer meer in het fonds werd gehandeld dan gemiddeld.

De Vereniging van Effectenbezitters riep Ajax op beleggers snel opheldering te geven over de bestuurscrisis die vorige week is ontstaan.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg licht tot 108,15 dollar. De euro was maandag 1,4215 dollar waard, tegen 1,4195 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.