NEW YORK - Hoewel de positieve tekenen voor de Amerikaanse economie de beurzen wereldwijd ondersteunen, zullen beleggers komende week op hun hoede zijn. De focus zou elk moment weer richting de probleemgebieden in de wereld, zoals Japan, het Midden-Oosten en de eurozone kunnen verschuiven.

Vorige week was opnieuw een positieve handelsweek voor de meeste beurzen in de wereld. Hiermee herstellen ze van de verliezen in de periode tussen half februari en half maart. De AEX kreeg er vorige week in een week tijd ongeveer 5 punten bij.

Gunstige cijfers over de Amerikaanse economie en fusie- en overnamenieuws stuwden de handel. Vrijdag bleek dat de Amerikaanse werkloosheid in maart opnieuw licht is gedaald.

Het werkloosheidspercentage kwam uit op 8,8 procent, ten opzichte van 8,9 procent in februari. Sinds november vorig jaar is de werkloosheid met 1 procentpunt gedaald.

Verwachtingen

Hoe lang investeerders tevreden zijn met de focus op de Verenigde Staten, hangt voor een groot deel af van de vraag of de economie voldoet aan de verwachtingen. ''Twee maanden van verbetering is nog niet genoeg om een trend te kunnen definiëren'', aldus een portfoliomanager in New Jersey.

Komende week zal onder meer scherp worden gelet op een rapport over het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, dat donderdag naar buiten komt. Ook zou een rapport over de niet-industriële sector dinsdag moeten wijzen op economische groei.

Daarnaast heersen er zorgen onder beleggers dat de gunstige tekenen voor de Amerikaanse economie weleens tot een renteverhoging zouden kunnen leiden.

Fed

Een vertegenwoordiger van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, probeerde deze zorgen vrijdag weg te nemen door te zeggen dat hij geen reden ziet voor een andere koers. Komende week zullen beleggers uitspraken van andere Fed-vertegenwoordigers echter scherp in de gaten blijven houden.

In contrast met de voorzichtige Fed zal de Europese Centrale Bank (ECB) komende week al met een renteverhoging komen, zo is alom de verwachting. ''Alleen een escalatie van de situatie in Japan of een crisis in de financiële markten kan de ECB hier nog van afbrengen'', aldus een econoom van Commerzbank.

De ECB hanteert al sinds mei 2009 een historisch laag rentetarief van 1 procent om de groei van de Europese economie te stimuleren.

In eigen land staat telecombedrijf KPN woensdag in de belangstelling. Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering zal een toelichting worden gegeven op de keuze voor Eelco Blok als nieuwe topman van het concern. Hij gaat Ad Scheepbouwer opvolgen, die het na tien jaar rustiger aan gaat doen. Er kan echter niet gestemd worden over de benoeming.