NEW YORK - De beurzen in New York hebben de week met winst afgesloten. Positieve cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt vielen in goede aard bij de investeerders. Een dalende werkloosheid en een flinke groei van het aantal banen in de Verenigde Staten gaven de beleggers het vertrouwen dat het met het economisch herstel de goede kant op gaat.

De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen sloot vrijdag op 12.376,72 punten, een winst van 0,5 procent.

De breed samengestelde S&P 500-index klom eveneens 0,5 procent tot 1332,41 punten en de technologiebeurs Nasdaq liep 0,3 procent op tot 2789,60 punten.

Voor opening van de beurzen werd bekend dat het aantal banen in de Verenigde Staten in maart met 216.000 was toegenomen.

De werkloosheid daalde van 8,9 procent in februari naar 8,8 procent in maart. Dat is het laagste niveau sinds twee jaar. Ook uit de industriële sector kwam positief nieuws. De activiteit in de industrie groeide in maart bijna even sterk als in de topmaand februari.

Obama

President Barack Obama verklaarde vrijdag naar aanleiding van de banencijfers dat de Amerikaanse economie tekenen van echte kracht vertoont.

Het werkloosheidscijfer is in vier maanden tijd met een vol punt gedaald, aldus Obama en de laatste keer dat dit gebeurde, was tijdens de periode van herstel in 1984, zo voegde hij eraan toe. ''Maar er is nog veel werk aan de winkel, want er zijn nog steeds miljoenen Amerikanen die op zoek zijn naar werk zodat zij hun rekeningen kunnen betalen.''

De euro stond aan het einde van de handelsdag in New York op 1,4224 dollar. Bij sluiting van de beurzen in Europa was de de Europese munt 1,4195 dollar waard.