TOKIO - Beleggers in Tokio begonnen vrijdag terughoudend aan het nieuwe financiële jaar, dat in Japan loopt van april tot en met maart.

De Nikkei-index bereikte in de ochtendhandel de hoogste stand in 2 weken, maar sloot uiteindelijk toch lager nadat beleggers schoon schip gingen maken voor het weekeinde.

De Nikkei eindigde 0,5 procent lager op 9708,39 punten. Elders in Azië was de stemming beter. De Zuid-Koreaanse Kospi-index sloot 0,7 procent hoger, de Australische All Ordinaries kreeg er 0,5 procent bij en in Hongkong stond de Hang Seng-index in de middaghandel 0,4 procent hoger.

Ondernemers

In Tokio reageerden beleggers neutraal op de uitkomsten van gegevens over het vertrouwen van ondernemers in de economie. De zogenoemde Tankan-index, die is samengesteld door de centrale bank van Japan (BoJ), wees op een iets toegenomen vertrouwen in de afgelopen drie maanden.

Maar de gegevens zijn volgens economen nietszeggend, omdat bijna driekwart van de respondenten hun antwoorden gaf in de periode voor de verwoestende aardbeving.

Maandag komt de BoJ met uitgesplitste gegevens, van voor en na de aardbeving. Dit zal mogelijk een eerste beeld geven van de invloed van de verwoesting op het sentiment in de zakenwereld.