AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben de laatste week van het eerste kwartaal vrijdag in opperbeste stemming afgesloten.

Gunstige berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt sterkten het vertrouwen in de opleving van de economie en zetten de graadmeters overtuigend in de plus.

In Amsterdam sloot de AEX-index 3,83 punten hoger op 369,45 punten, een winst van 1,1 procent. De MidKap-index voor het middensegment eindigde 1 procent hoger op 655,11 punten. In Parijs, Londen en Frankfurt kwamen winsten van 1,6 tot 2 procent op de borden.

VS

Uit nieuwe cijfers bleek vrijdag dat de werkloosheid in de Verenigde Staten vorige maand opnieuw licht is gedaald. Bovendien groeide de werkgelegenheid sterker dan verwacht. Er kwamen in de Amerikaanse economie in maart 216.000 nieuwe banen bij, waar op 190.000 nieuwe arbeidsplaatsen was gerekend.

De beurzen zagen zich vrijdag ook bevrijd van de onzekerheid over Europese financiële bedrijven, na de bekendmaking van de resultaten van de stresstests voor Ierse banken. ING eindigde in Amsterdam 2,8 procent hoger en Aegon kreeg er 3,9 procent bij. Andere Europese banken en verzekeraars noteerden eveneens hoger.

Ierland

De Ierse financiële instellingen zelf, die in totaal 24 miljard euro extra nodig hebben aan financiering en mogelijk worden genationaliseerd, lieten een verdeeld beeld zien. Bank of Ireland noteerde maar liefst 41 procent hoger.

De hoop bestaat dat de bank uit handen van de overheid kan blijven. Allied Bank ging ruim 8 procent omhoog, terwijl bank en verzekeraar Irish Life juist 58 procent in waarde daalde.

TomTom

In de AEX was TomTom vrijdag een van de opvallende dalers. Hoewel de onderneming voorbeurs bekendmaakte een nieuwe kredietfaciliteit te hebben zekergesteld, verloor TomTom 0,8 procent.

Het aandeel werd waarschijnlijk meegetrokken door het Zwitserse Logitech, dat donderdagavond een winstwaarschuwing had uitgegeven. Op de beurs in Zürich verloor de fabrikant van onder meer computermuizen bijna 16 procent.

Olie

De olieprijs steeg door de onrust in Libië met 1 procent tot 107,70 dollar per vat Amerikaanse olie. Dat is het hoogste niveau sinds september 2008. Het aandeel Shell werd hierop 1 procent meer waard. De Britse concurrent BP won 3,5 procent.

De waarde van de euro was aan het einde van de beurshandel met 1,4195 dollar even hoog als bij het slot van de beurzen op donderdag.