ROTTERDAM - Shell en benzinemaatschappij Tamoil hebben een week de tijd om een oplossing te vinden voor hun geschil over de bevoorrading van pompstations van Tamoil in Nederland. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald.

Woensdagavond dienden Shell en Tamoil een gezamenlijk verzoek in om uitstel van het kort geding dat voor donderdag op de rol stond.

''Op 6 april zullen Tamoil en Shell ons de uitkomst van hun gesprekken melden. Als er geen akkoord is bereikt, prikken wij een nieuwe datum voor een kort geding'', aldus een zegsvrouw van de rechtbank.

Sancties

Shell staakte de levering van benzine vorige week om te voldoen aan sancties van de Europese Unie tegen Libië, dat eigenaar is van Tamoil. Shell voorziet negen tankstations van Tamoil die het Shell-logo voeren van benzineproducten.

Tamoil had de rechtbank gevraagd zich te buigen over de vraag of Shell in zijn recht stond bij het besluit de levering te staken. ''Het verdere verloop is afhankelijk van de gesprekken met Shell, maar het kort geding zal niet nogmaals worden uitgesteld'', aldus een woordvoerster van Tamoil.

Kort geding

Het bedrijf won onlangs een kort geding tegen BP in Duitsland. Het Britse olieconcern staakte ook de bevoorrading van Tamoil, maar moest die van de rechter hervatten omdat Tamoil niet op de sanctielijst van de EU staat.

Woensdag vroeg de Nederlandse overheid Oilinvest Netherlands BV Group, dat zijn producten onder de naam Tamoil op de markt brengt, te reageren op zorgen over de eigendomsstructuur van het bedrijf.

Onder de EU-sancties heeft Nederland circa 3,1 miljard euro aan Libische eigendommen bevroren.