NEW YORK - De man die werd gezien als de mogelijke opvolger van investeerder Warren Buffett aan het roer van diens investeringsvehikel Berkshire Hathaway, is deze week onverwacht opgestapt. 

Buffett maakte het vertrek van David Sokol woensdagavond laat persoonlijk bekend. Hij liet weten dat het vertrek van Sokol volgt op berichten van mogelijke belangenverstrengeling.

Sokol blijkt eerder dit jaar voor circa 10 miljoen dollar aan aandelen te hebben gekocht in het chemisch bedrijf Lubrizol, vlak voordat de onderneming op zijn voorspraak werd aangekocht door Berkshire Hathaway.

De aankoop resulteerde in een rendement van circa 30 procent voor Sokol, zo meldde donderdag de zakenkrant The Wall Street Journal.

Gezin

De 80-jarige Buffett benadrukte in zijn verklaring dat hij noch Sokol het idee hadden dat er iets onwettigs was gebeurd. Sokol liet zelf weten dat de berichten over Lubrizol niets te maken hebben met zijn vertrek. Dat zou ingegeven door de wens ''te investeren in zijn gezin''.

De Amerikaanse toezichthouder SEC zou volgens bronnen de verklaring van Buffett bestuderen en overweegt een onderzoek naar de zaak te beginnen.

Sokol is ruim tien jaar in dienst geweest van Berkshire Hathaway. Hij leidde verscheidene bedrijven van het conglomeraat. Analisten plaatsten hem de afgelopen jaren zeer hoog op de lijst van kandidaten om Buffett op te volgen.

De affaire zou een smetje op het blazoen van Buffett kunnen zijn, die zich altijd heeft laten voorstaan op de integriteit van zijn bedrijf en van zichzelf.