DUBLIN - De Ierse overheid zal na de bekendmaking van de stresstesten van de Ierse banken ''radicale'' wijzigingen in de bancaire sector van het land voorstellen. Dat schrijft de Ierse krant Irish Independent donderdag op basis van anonieme overheidsbronnen.

De officiële bekendmaking van de stresstesten staat donderdag op de agenda. Volgens de krant zal de Ierse overheid de EBS Building Society en de Allied Irish Bank verplichten te fuseren. Irish Life zal zijn verzekeringstak moeten verkopen.

Volgens de Irish Independent zullen de stresstesten verder aantonen dat de vier grootste Ierse banken een financieringsgat hebben van 20 tot 25 miljard euro.

Bank of Ireland

Persbureau Bloomberg meldde donderdag dat Bank of Ireland in totaal 5 miljard euro aan kapitaal nodig heeft. Daarbij citeerde het twee bronnen bekend met de situatie. Irish Life zou meer dan 3 miljard euro zoeken en EBS zo'n 1 miljard euro.

Anglo Irish Bank maakte donderdag bekend dat het definitieve verlies voor belasting over 2010 is uitgekomen op 17,7 miljard euro. Bij een voorlopige rapportage begin februari stelde de bank nog een verlies van 17,6 miljard euro in de boeken te moeten schrijven.

Dossier Eurocrisis