AMSTERDAM - De laatste handelsdag van het eerste kwartaal bleek op de Europese graadmeters een rustige. Beleggers zijn in afwachting van belangrijke macrodata uit de Verenigde Staten vrijdag.

Bovendien wordt de uitslag van de stresstesten van Ierse banken eerdaags verwacht. Er was weinig richtinggevend nieuws, maar de stemming was negatief.

De AEX van meest verhandelde fondsen sloot donderdag 0,6 procent lager op 365,62 punten. De index voor middelgrote bedrijven, de MidKap, verloor eveneens 0,6 procent tot 648,83 punten. In Parijs en Londen stonden er verliezen tot 0,9 procent op de borden. In Frankfurt bleef het verlies beperkt tot 0,2 procent.

Onrusten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en natuurgeweld in Japan domineerden de afgelopen weken de graadmeters. Nu wakkert de financiêle positie van enkele Europese landen onrust onder beleggers aan. Later op de avond zal bekend worden hoeveel kapitaal Ierse banken moeten ophalen om weer gezond te worden.

Probleem

''Als het probleem beperkt blijft tot enkele landen, dan maak ik me niet al te veel zorgen'', aldus een econoom tegen persbureau Reuters. ''Het blijft uitdagend, maar de hoeveelheid geld die nodig is om deze landen te beschermen en om financiering veilig te stellen is niet boven het kunnen van de eurolanden.''

Financiêle fondsen kregen wel flinke verliezen te verwerken. De handel in Ierse beursgenoteerde banken werd donderdag stilgelegd. Aandelen van onder meer KBC, Crédit Agricole en Barclays verloren tot 3,6 procent.

ING

In Amsterdam waren financiële fondsen ook onderaan in de indices te vinden. ING was de grootste daler in de AEX met een verlies van 2,3 procent, Aegon verloor 1,4 procent in waarde. MidKappers SNS Reaal en Delta Lloyd gingen tot 2,6 procent onderuit.

Het Smallcap-fonds Spyker Cars noteerde 4,8 procent hoger. Het moederbedrijf van Saab voert gesprekken over het aantrekken van krediet met banken en met de Russische zakenman Vladimir Antonov, die Muller al eerder financieel te hulp schoot.

Olieconcerns

Aandelen van olieconcerns en toeleveranciers aan de olie-industrie stonden bovenin. Shell pluste 0,2 procent. Fugro kon 0,7 procent bijschrijven, SBM Offshore won 1,3 procent. De prijs van ruwe Amerikaanse olie steeg donderdag met 1,5 procent tot 105,90 dollar per vat.

De euro noteerde 1,4195 dollar. Aan het einde van de beurshandel op woensdag was de Europese munt 1,4095 dollar waard.