NEW YORK - Gunstige cijfers over de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten zorgden woensdag voor een optimistische stemming op Wall Street.

Loonstrookverwerker ADP meldde een redelijke banengroei in de maand maart en beleggers zien dat als een opmaat voor de officiële banencijfers, die de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert.

Ook het streven van president Barack Obama dat de Verenigde Staten over tien jaar een derde minder olie invoeren, viel goed bij beleggers.

Alle drie de graadmeters sloten de dag ruim in de plus af. De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen steeg 0,6 procent tot 12.350,61 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index klom 0,7 procent tot 1328,26 punten. De technologiebeurs Nasdaq noteerde 2776,79 punten, een winst van 0,7 procent.

Banen

Het aantal banen in de particuliere sector is volgens de cijfers van ADP in maart met 201.000 gestegen. Dat was weliswaar iets onder de verwachting, maar dat drukte de stemming niet. Vrijdag komt de overheid met cijfers over het aantal banen.

Het ADP-rapport geldt als een voorloper daarvan, hoewel de cijfers niet helemaal vergelijkbaar zijn. Ook bleek woensdag uit een rapport dat werkgevers in maart minder banen dachten te schrappen.

Olie

De energiesector kreeg een impuls van Obama's wens dat de VS minder afhankelijk worden van de invoer van olie. Hij wil de eigen Amerikaanse olieproductie opvoeren en meer biobrandstoffen inzetten, zei hij woensdag

De euro stond bij sluiting van Wall Street op 1,4120 dollar. Aan het einde van de handelsdag in Europa stond de euro op 1,4095 dollar.