LONDEN - Dixons, een van de grootste elektronicaketens in Europa, heeft gewaarschuwd voor tegenvallende winstcijfers, omdat consumenten minder uitgeven. Dat heeft het concern woensdag bekendgemaakt.

''Het consumentenvertrouwen in een aantal van onze markten is verslechterd, vooral in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Wij voorzien dat het een belangrijk deel van de rest van het jaar fragiel blijft'', aldus de onderneming.

Dixons verwacht dat de winst voor belasting en bijzondere posten in het gebroken boekjaar 2010/2011, dat eind april afloopt, uitkomt op 85 miljoen pond (97 miljoen euro). Analisten rekenden gemiddeld op een winst van 105 miljoen pond.

Omzet

De omzet in de winkels in het Verenigd Koninkrijk en Ierland is de afgelopen elf weken met 11 procent gedaald. Consumenten geven steeds minder uit door de oplopende inflatie en de bezuinigingen die de overheid doorvoert.

Het bedrijf overweegt zich terug te trekken uit de moeilijke Spaanse markt. Het budget voor investeringen voor het komende boekjaar wordt teruggebracht tot maximaal 160 miljoen pond. De kosten wil het bedrijf de komende drie jaar met 50 miljoen pond per jaar reduceren.

Overigens heeft de Britse groep, afgezien van de naam Dixons, niets te maken met de Nederlandse Dixonwinkels. Die zijn in handen van moederbedrijf Dexcom, waar ook het computerbedrijf Dynabyte onder valt.