TOKIO - De Nikkei-index in Tokio sloot woensdag op de hoogste stand sinds de aardbeving en tsunami op 11 maart.

De graadmeter van de Japanse aandelenbeurs profiteerde onder meer van een zwakkere yen en het opschonen van de portefeuilles door fondsbeheerders aan het einde van het kwartaal.

De Nikkei sloot met een winst van 2,6 procent op 9708,79 punten. Op de dag van de ramp stond de index nog op 10.254 punten. Elektronicagigant Hitachi (plus 8,7 procent) was een van de sterkste stijgers.

Het bedrijf had dinsdag bekendgemaakt de productie in zijn grootste fabriek te herstarten en volgende maand weer op het niveau van voor de ramp te zijn.

Tepco

Tepco, de eigenaar van de Fukushima-kerncentrale, moest het opnieuw ontgelden en bereikte met een koersverlies van bijna 18 procent de laagste koers in 47 jaar. Onzekerheid over het al dan niet nationaliseren van het bedrijf speelde het aandeel parten.

Op de overige Aziatische beurzen waren beleggers eveneens goedgeluimd. De Kospi-index in Seoul steeg 0,9 procent, de All Ordinaries in Sydney ging 1,3 procent vooruit. De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel 1,7 procent hoger.