AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn woensdag met winst gesloten. Optimisme over het herstel van de wereldeconomie zette de aandelen over een breed front op winst.

Beleggers hopen dat het banencijfer van de Amerikaanse overheid, dat vrijdag naar buiten komt, duidt op een verdere opleving van 's werelds grootste economie.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 1,96 punten hoger op 367,87 punten. Dat is een winst van 0,5 procent. De MidKap-index won 0,8 procent (4,98 punten) tot 652,55 punten.

De beurzen in Londen en Parijs kregen er 0,3 en 0,9 procent bij. De winst van de DAX-index in Frankfurt liep op tot 1,8 procent.

Cijfers

Beurshandelaren lieten de zorgen over Japan, het Midden-Oosten en de schuldencrisis achter zich en keken vooruit. De cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank volgende week waren volgens handelaren de belangrijkste elementen voor de beurshandel.

Bedrijven die snel profiteren van de opleving van de economie stonden bovenin de AEX. Zo won roestvrijstaalproducent Aperam 3,4 procent en werd voormalig moederbedrijf ArcelorMittal 0,9 procent meer waard. Als de economie aantrekt, zullen deze bedrijven dat als eerste merken door een toenemende vraag vanuit onder meer de bouwsector.

Ook Randstad (plus 1,7 procent) stond flink hoger. De vraag naar tijdelijk personeel blijft waarschijnlijk groot totdat het economisch herstel zich stabiliseert.

Banken

Handelaren zagen ook een bovengemiddelde interesse van beleggers in de banken en verzekeraars. SNS Reaal was de uitblinker onder de Nederlandse financiële fondsen met een winst van 5,8 procent, goed voor de koppositie in de MidKap. Het aandeel profiteerde onder meer van een gunstig analistenrapport.

Verzekeraar Aegon steeg 1,3 procent. Buitenlandse verzekeraars als Allianz en Axa wonnen in Frankfurt en Parijs tot 2,5 procent.

ING viel uit de toon met een verlies van 2,5 procent. De bankverzekeraar maakte in een presentatie voor beleggers bekend dat de marges onder druk komen te staan door de invoer van de nieuwe bankregels.

Auto

De winst van de hoofdgraadmeter in Frankfurt werd gestuwd door autoproducenten. Vrachtwagenbouwer MAN stond bovenaan met een plus van 3,3 procent. Daimler en Volkswagen werden circa 3 procent meer waard.

De euro werd woensdag aan het einde van de middag voor 1,4095 dollar verhandeld. Aan het einde van de beurshandel op dinsdag was de Europese munt 1,4085 dollar waard.