ZEEWOLDE - De koers van het aandeel Spyker ging woensdag op de beurs hard onderuit, na berichtgeving in Zweedse media over het tijdelijk stilleggen van de productie bij de Saabfabriek in Trollhättan dinsdagmiddag.

Volgens Spyker waren leveranciers van Saab Automobile tijdelijk gestopt met bevoorrading vanwege ''discussies over betalingen en leveringsvoorwaarden''. De productie is woensdagochtend weer hervat.

Volgens Zweedse media heeft het ingehuurde reclamebureau Lowe Brindfors zijn samenwerking met Saab dinsdagavond gestopt, omdat het sinds december niet meer was betaald. Een woordvoerder van de belangrijke werknemersbond bij Saab stelde dat de productiestop eveneens zou berusten op openstaande rekeningen.

Liquiditeit

Analisten vrezen dat autobedrijf Saab aanzienlijk minder liquide middelen heeft dan tot nu toe werd aangenomen. Maar Spyker benadrukte woensdag dat Saab Automobile voldoende middelen heeft om aan liquiditeitseisen te kunnen voldoen. Het bedrijf verwacht het conflict met de leveranciers ''op korte termijn'' op te lossen.

Het aandeel Spyker noteerde halverwege de ochtend een verlies van 6,1 procent. De laatste tijd heeft het aandeel zwaar te lijden onder de onzekerheid over de liquide middelen van Saab.

Schade

Vrijdag werd bekend dat de directievoorzitter van Saab, Jan Åke Jonsson, na een carrière van 40 jaar bij het bedrijf stopt. Ook moest Saab op het matje komen bij de Zweedse staat, die wil voorkomen dat problemen bij het autoconcern leiden tot economische schade voor de belastingbetaler.

Een woordvoerder van de betreffende rijksdienst (Riksgälden) bevestigt met Saab te hebben gesproken, maar wil niet ingaan op de inhoud. Riksgäldens goedkeuring is essentieel voor Saab om de lening van 400 miljoen euro van de Europese Investeringsbank met Zweedse staatsgaranties te kunnen behouden.